Spaans collegapark van Dolfinarium Harderwijk in negatief daglicht

Bericht van 06-02-2015

Zeist, 6 februari 2015 - Dierenrechtenorganisaties Bite Back, Stop Dierenleed Nederland en Stichting Dierbewustleven roepen iedereen op om dolfinaria te boycotten. Waarom, dat wordt nu nog maar eens duidelijk. De Spaanse collega’s van de dierencoalitie SOSdelfines kwamen gisteren naar buiten met beelden waarop te zien is hoe fysiek en vocaal gewelddadig medewerkers van één van de parken van het Spaanse concern Aspro Parks, dolfinarium Marineland Mallorca, met de dolfijnen omgaan. Een buurtbewoner filmde hoe de dieren verbaal agressief bejegend werden en te maken kregen met klappen, trappen en hoe trainers springen op hun ruggen.  Ook Dolfinarium Harderwijk is sinds kort overgenomen door het Spaanse concern Aspro Parks, waaronder diverse dolfinaria in Europa vallen.

SOSdelfines geeft tevens aan dat volgens de regelgeving de dieren alleen via positieve training getraind mogen worden en dat de beelden duidelijk aangeven dat de regels dus overschreden zijn. Niet alleen in Marineland Mallorca van Aspro Parks gaat het mis. Ook in België bij een ander park van Aspro Parks, het Boudewijn Seapark in Brugge, worden al jarenlang problemen aangekaart door dierenorganisaties zoals Bite Back. In Brugge zitten zeven dolfijnen opgesloten in een veel te krappe omgeving. Vier van de zeven dolfijnen komen uit het wild. Heel regelmatig komt het dolfinarium in het nieuws met de geboorte van een nieuw dolfijntje, om dan daarna weer te moeten melden dat het vroegtijdig is gestorven. Zo stierven er van dit dolfinarium al 22 dolfijnen.

Woordvoerder Alex Romijn: “De beelden en informatie die naar buiten werden gebracht door SOSdelfines handelen over Marineland Mallorca, de nieuwe collega’s van Dolfinarium Harderwijk. Één ding is duidelijk: dolfinaria zijn niet meer van deze tijd. Er komt in Nederland een verbod op wilde zoogdieren in het circus, maar ondertussen laten we deze zeer sociale en intelligente dieren nog wel als clowns optreden in het Dolfinarium. Zo zit dolfijn Skinny al een halve eeuw in gevangenschap om mensen te vermaken. Ooit had ze de ruimte in het wild, maar nu zit ze opgesloten in de circuspiste die we het Dolfinarium noemen.“

Een dolfijn lijkt constant een glimlach op zijn gezicht te hebben, zelfs als hij doodziek is. Het mentale en fysieke lijden van de dieren is daardoor weliswaar moeilijk zichtbaar, doch onmiskenbaar. In gevangenschap beschikken de dieren over nog geen 0,0001% van de ruimte die zij in een natuurlijke situatie zouden hebben. Hoe groot het bassin ook is, de dieren kunnen er nooit lange afstanden zwemmen, diep duiken of op levende vis jagen. Dolfijnen in gevangenschap lijden vaak aan verveling, mentale stress, verlaagde weerstand, apathisch en stereotiep gedrag. Zonder medicatie zouden heel wat dolfijnen in gevangenschap dan ook simpelweg niet overleven. Veel wetenschappers, mariene biologen en zelfs ex-dolfinaria medewerkers spreken zich daarom uit tegen het houden van deze dieren in gevangenschap. Een dagje Dolfinarium: het lijkt onschuldig vermaak, maar dat is het niet.

De organisaties roepen daarom elke burger op vooral geen dolfinarium te bezoeken. Of dat nu in Nederland is, ergens anders in Europa of daarbuiten. Het bezoeken van deze parken houdt dierenleed en het uitbuiten van deze prachtige, sociale dieren in stand. “Aangezien onder meer ook het dolfinarium van Boudewijn Seapark in Brugge en het Dolfinarium Harderwijk in handen zijn van het Spaanse concern Aspro Parks, houdt dit in dat als je een ticket koopt voor het ene park, je - of je dat nu wilt of niet - financieel bijdraagt aan wat je op de beelden uit Marineland Mallorca kunt zien. En dat is onacceptabel”, aldus de organisaties.

Wil je ook dat dolfinaria verdwijnen? Teken dan ook onze petitie op www.voorvermaakzonderdieren.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram