Dierenrechtenorganisatie Bite Back lanceert een nieuwe website tegen bont: www.bontvrij.org Bite Back geeft met de nieuwe website niet alleen veel informatie over de wreedheden van de bontindustrie, maar biedt mensen ook gerichte tools in de vorm van een actiepakket. Niet mis te verstane posters en stickers om zelf aan de slag te gaan tegen het opkomend bontgeweld zijn via de website te downloaden of te bestellen.
www.bontvrij.org biedt weerstand tegen de grote onverschilligheid en het gemak waarmee steeds meer winkels bontaccessoires verkopen en consumenten die zich onvoldoende informeren over het dierenleed achter hun bontkraag. Zowel in België als in Nederland zien we een toenemend aantal jongeren met echte bontkragen gemaakt van onder andere vossen, wasbeerhonden en coyotes. Echt bont is in.
Bite Back heeft gekozen om het imago van bont aan te tasten. Bont is niet hip, modieus of mooi: bont is voor losers! Ook de andere slogans liegen er niet om: ’Bont is vet cruel, bont maakt blond, bont is voor bitches en bontkraagjes zijn zielig.’ Er zijn ook stickers verkrijgbaar met ‘Geen bont in mijn huis’ en ‘Geen bontkraagjes in mijn zaak.’
Bite Back spreekt bontdragers persoonlijk aan op straat. Via een tablet tonen we hen de gruwelijke videobeelden achter de bontproductie. We vragen hen om geen bont meer te dragen, te kopen en om de bontkraag af te doen. De beelden tonen we onder het motto: ‘Je vindt het stoer om bont te dragen, dan moet je ook maar zien hoe het gemaakt wordt. ‘ Afgestane bontkragen gebruiken we voor educatieve doeleinden.
De meest onverschillige bontdragers krijgen onze flyer ‘Alleen losers dragen bont’ toegestopt waarin bontdragers kunnen aanvinken welk (onzinnig) excuus voor hen persoonlijk van toepassing is. Net zoals in de jaren ‘80 moet het weer ‘not done’ worden om bont te dragen!
Consumenten worden ook op het verkeerde been gezet door de lage prijs van bont. Ze denken dat hun kraag nep is, en weten soms niet dat het goedkope bont massaal uit China geïmporteerd en op de Europese markt aangeboden wordt. Deze mythe willen we middels de anti-bontcampagne doorprikken. Gruwelijke praktijken zoals het levend villen van dieren komen vaak voor in China. Vanaf 20 euro kan je tegenwoordig al een jas met een echte bontkraag kopen.
Campagnewebsite: www.bontvrij.org
Wil je zelf aan de slag? Graag! Bestel dan de campagnematerialen op:
http://www.bontvrij.org/campagnes/bestel-actiepakket/