Klacht bij de Reclame Code Commissie succesvol!

Geplaatst op 12-11-2024

Onlangs kwam een televisiereclame voorbij van Lidl, waarin men Kipster-eieren aanprijst als de meest duurzame eieren ter wereld. Een bizarre claim: in beginsel natuurlijk omdat eieren wat ons betreft nooit duurzaam zijn, maar ook omdat Lidl noch Kipster deze claim ergens deed onderbouwen. Wederom een leugen van de dierindustrie om de ei-industrie als groen aan te prijzen?

Reclame Code Commissie
Vanuit Bite Back hebben we een klacht ingezonden bij de Reclame Code Commissie, en deze hebben we dan ook gewonnen. De Commissie heeft bevonden dat de advertentie in strijd is met artikel 4 CDS.

Lidl heeft inmiddels ook aangegeven de reclame niet meer uit te zenden. Los daarvan vinden we de uitspraak zelf ook belangrijk: met enige regelmaat kan de dierindustrie betrapt worden op het verkopen van onwaarheden, greenwashing of het achterhouden van feiten. Zijn dit de laatste stuiptrekkingen van een industrie dit op geen enkel front meer kan winnen?

Zie jij nu ook een reclame voorbij komen waarvan je denkt ''dit klopt niet''? Laat het ons dan zeker even weten!

De ei-industrie is NIET duurzaam
In de legkippenindustrie worden hennen stelselmatig uitgebuit. Door het doorfokken leggen ze dusdanig veel eieren, dat ze na anderhalf jaar al helemaal op zijn. Dan worden ze, na een kort en ellendig leven, naar de slacht gebracht. De haantjes worden vrijwel direct na geboorte al vergast (en in veel andere landen verdwijnen ze zelfs levend de versnipperaar in) omdat ze geen eieren leggen.

In Nederland werden in 2021 ongeveer 43,2 miljoen leghennen gehouden. Hoewel de ei-industrie minder impact heeft op het milieu dan bijvoorbeeld de vlees-industrie, is de impact nog steeds enorm. Veel voer komt middels import het land binnen. Voor een kilo witte eieren is ongeveer 2,12 kilo voer nodig, en voor een kilo bruine eieren is zelfs 2,22 kilo voer nodig. De gemiddelde uitstoot van eieren is dan ook 4 kilo CO2 per kilo. Voor enkele merken zoals Kipster is dit weliswaar een stuk minder, maar nog steeds hebben we hier te maken met een enorme industrie die enkel bestaat voor het produceren van producten die wij niet nodig hebben, ten koste van het milieu maar bovenal ook ten koste van individuen met gevoel en vermogen tot lijden, het ervaren van stress en angst.

Wat kan jij doen?
We hopen natuurlijk dat je ervoor kiest om geen eieren meer te eten. Wil je daarnaast nog meer doen?
- In onze webshop kun je (tegen onkosten) flyers bestellen over de ei-industrie. Zo kun je mensen informeren.
- Wist je dat je in onze webshop ook (tegen onkosten) ei-kaartjes kan bestellen met informatie over de ei-industrie die precies in ei-doosjes passen? Wel alleen in de koelkast van familie plaatsen hè, in de supermarkt mag natuurlijk niet. 😉

Bestel ze hier!