Na ruim 150 jaar afwezigheid is de wolf weer een vast onderdeel van de Nederlandse natuur. Dit roept gemengde reacties op. Terwijl natuurliefhebbers de terugkeer van dit prachtige dier toejuichen, maken veehouders en jagers zich woedend over de wolf. De boer vanwege dode schapen (gederfde inkomsten en tijd) en de jager omdat ze de wolf zien als concurrentie.
Wolven zijn toppredatoren die een belangrijke rol spelen in het in stand houden van een gezond ecosysteem. Ze zorgen voor een natuurlijke balans als regulerende factor. Bovendien hebben wolven een positief effect op de biodiversiteit.
Hoewel wolven over het algemeen geen gevaar vormen voor mensen, kunnen ze wel (niet beschermende) dieren zoals schapen aanvallen. Het is daarom belangrijk dat veehouders de nodige maatregelen nemen om hun dieren te beschermen, zoals ook wettelijk verplicht is. Denk hierbij aan het plaatsen van wolfwerende hekken. Vanuit de overheid is er subsidie daarvoor beschikbaar gesteld. Echter wordt hier weinig van gebruik gemaakt omdat boeren die wel willen bedreigd worden door collega's en desinformatie zorgt dat ze er geen heil in zien. Zoals de ervaring en cijfers leert werken wolfwerende hekken echter wel degelijk.
Dierenrechtenorganisatie Bite Back is van mening dat de wolf een waardevolle toevoeging is aan de Nederlandse natuur. Wij zijn tegen elke vorm van veehouderij. Bite Back vindt dat dierenhouders echter wel gehouden moeten worden aan de verplichte bescherming die ze de gehouden dieren moeten bieden of wanneer ze dat niet doen verboden moet worden om dieren te houden.
De terugkeer van de wolf vraagt om een aanpassing in denken. Educatie op scholen en samenleving is belangrijk. Niet alleen met betrekking tot de wolf, maar in geheel op een beter begrip te krijgen voor de Nederlandse natuur. Dieren moeten niet steeds als plaag gezien worden of als een dier dat hier niet thuis hoort. Door de natuur vrij te laten en natuurlijke verbindingen (via een ecologische hoofdstructuur en ecoducten) te hebben kunnen we met de natuur leven, er van genieten en onze impact daarop minimaliseren.