Haal foie gras van het menu!

Foie Gras?
Productie
Gans of eend?
De industrie
Frans erfgoed
Foie royale?
Alternatief

Foie Gras, wat is dat?
Foie gras is een uit Frankrijk overgewaaide ‘‘delicatesse’’, waar ernstig dierenleed aan te pas komt. De benaming is niets anders dan de Franse vertaling van de woorden ‘‘vette lever’’.

Productie
De ganzen- en eendenkuikens spenderen de eerste weken bij elkaar in een stal of soms zelfs op een weiland. Zodra ze bijna drie maanden oud zijn worden ze echter in kooien of in kleine groepen in hokken geplaatst, waardoor het gemakkelijk is de dieren te dwangvoederen. Dit is belangrijk om te weten, omdat men vanuit restaurants vaak aangeeft dat de dieren buiten hebben kunnen lopen. Het betreft hierbij dus echt alleen de eerste periode.

Vervolgens krijgen de dieren meermaals per dag met een buis van staal, rubber of plastic een zeer calorierijke voeding toegebracht. Meestal is dit een maïspap, die soms zelfs is aangevuld met eendenvet. Deze buis gaat 25 tot 30 centimeter de keel in, zodat het dier geen keuze heeft behalve het voer door te slikken.

Dit is een zeer intense periode, die 12 tot 15 dagen duurt. Daarna worden de dieren geslacht en de levers geoogst.

Door deze dieronvriendelijke methode kiezen steeds meer personen en bedrijven ervoor foie gras links te laten liggen. Wereldwijd is de productie tussen 2013 en 2021 dan ook al afgenomen van 26,369 ton naar 21,640 ton. Een goed begin, maar er is nog een lange weg te gaan.

Gans of eend?
Voorheen waren het vooral (Toulouse) ganzen die gehouden werden in deze industrie. Inmiddels zijn het echter voornamelijk eenden. Sterker nog, inmiddels zou circa 98% van de dieren uit eenden bestaan.

Overigens betreft het hier enkel mannelijke dieren. De levers van vrouwtjesdieren zijn minder vet en daardoor niet geschikt. De vrouwtjes worden vaak, net als de mannetjes in de ei-industrie, direct afgemaakt en verwerkt in bijvoorbeeld kattenvoer.

De industrie
In veel landen is de productie van foie gras verboden, waaronder Nederland. Op Europees gebied kan de import echter niet verboden worden wegens het vrije verkeer van goederen, al is daar enige discussie over.

Hoe dan ook: er zijn nog steeds tal van restaurants en winkels die geen problemen zien in dit product, waardoor we jaarlijks nog tienduizenden kilo’s importeren.

Frans erfgoed
In Frankrijk is de manier van productie om foie gras te verkrijgen inmiddels vastgelegd bij wet. Meer specifiek in de Code Rural, artikel L654-27-1. Dat betekent dat men aan bepaalde voorwaarden en standaarden moet voldoen om het product te mogen verkopen (en dus exporteren) als zijnde foie gras.

Zie je dus foie gras die afkomstig is uit Frankrijk? Dan is er dus sowieso dwangvoeding aan te pas gekomen.

Toch neemt ook in Frankrijk de productie af: toenemende zorgen over het dierenwelzijn, toenemende prijzen en vogelgriep maken de productie steeds minder aantrekkelijk. Tussen 2007 en 2021 is flink afgenomen, zoals zichtbaar op de afbeelding hiernaast (bron: Statista).

Foie royale?
Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woord foie royale vallen. Dit is een alternatief op foie gras dat hetzelfde zou smaken en dezelfde structuur heeft. De dieren krijgen niet te maken met dwangvoeding. Na slacht en het uitsnijden van de lever krijgt deze onder hoge druk vet ingeperst, waardoor de lever precies hetzelfde eruit ziet als een lever

Men ziet dit vaak als een ‘’diervriendelijk alternatief’’ voor foie gras. Omdat de dieren echter nog steeds geslacht worden en onthouden worden van bepaalde natuurlijke behoeften (zoals zwemwater), delen wij die mening niet. Onze campagne richt zich dan wel alleen op foie gras, maar we adviseren sterk om te kiezen voor een plantaardige versie zónder dierenleed.

Naast foie royale zijn er overigens nog andere dierlijke alternatieven. Zo werkt men aan een ‘‘kweek-foie gras’’, en is er een manier van houden van ganzen, waarbij de dieren constant denken dat ze zich voorbereiden op de winter. Hierdoor mesten ze zichzelf vet waardoor er geen dwangvoeding aan te pas hoeft te komen.

Tegenwoordig zijn er meerdere versies van veganistische foie gras te vinden. Wil je de smaak en textuur van foie gras toch eens ervaren, zonder bij te dragen aan een industrie gericht op het uitbuiten van dieren? Kies dan voor een van deze alternatieven.

Je kunt het ook zelf maken. Op internet zijn er meerdere recepten te vinden voor veganistische foie gras.

Wat kan jij doen?

Schrijf een e-mail

Zie je een locatie waar foie gras nog op het menu staat of in de schappen ligt? Schrijf dan een beleefde e-mail met het verzoek hiermee te stoppen. Een voorbeeld kun je hier vinden.

Kom in actie

Samen zorgen we ervoor dat deze gruwelijke industrie geen plek meer heeft in Nederland. Je bent welkom om je bij onze acties aan te sluiten. Deze kun je in de agenda vinden.

Help mee verspreiden

Deel deze website met je vrienden, kennissen en familie. Je kunt ons ook vinden op de onderstaande social media. Like & volg onze pagina's en blijf op de hoogte van deze campagne.

Veelgestelde vragen

De productie van foie gras is in Frankrijk benoemd tot Gastronomisch en Cultureel erfgoed. Het productieproces is bij de wet beschermd onder artikel L654-27-1. Er staat letterlijk:

''Foie gras maakt deel uit van het beschermde culturele en gastronomische erfgoed van Frankrijk. Foie gras is de lever van een eend of gans die speciaal vetgemest is door dwangvoeding.''

We hebben dus te maken met een Franse wetgeving en het vrije verkeer van goederen binnen Europa. Op dit moment is het dus niet mogelijk de import- en verkoop te verbieden. De verantwoordelijkheid ligt echt bij de verkopende partij en de consument om foie gras te vermijden.
We krijgen veelvuldig te horen dat restaurants zelf op bezoek gaan bij de producent van foie gras in Frankrijk en dat daar dan geen dwangvoeding aan te pas komt. Wanneer de foie gras echter uit Frankrijk komt móét er dwangvoeding aan te pas zijn gekomen, het productieproces is namelijk in de wet beschreven. Producenten dienen zich daaraan te houden. 

Helaas liegen vrij veel restaurants over de afkomst van de foie gras.


Daarnaast krijgen ganzen en eenden niet uit zichzelf een dusdanige vervette en opgezwollen lever. Voor foie gras moet er dus dwangvoeding aan te pas komen. 

Er is overigens wel een boer in Spanje die hier een truc op bedacht heeft: hij past de leefomstandigheden dusdanig aan dat de dieren constant het gevoel krijgen dat ze extra moeten eten omdat de wintertrek gaat beginnen. Door dit lang genoeg te doen eten de dieren zichzelf overvol waardoor de lever ook gaat vervetten. Dit is niets minder dan een vorm van psychologische dwangvoeding en ten zeerste af te raden.
Sommige restaurants bieden tegenwoordig foie royale aan. Dit is een alternatief op foie gras, waarbij dieren eerst geslacht worden en waarna de levers vervolgens worden ingespoten met vet. Zo krijgt men een vergelijkbaar product als foie gras.

Voor foie royale worden nog steeds dieren geslacht, en het is dus niet hetzelfde als de plantaardige alternatieven voor foie gras die in omloop zijn. 

Meldpunt

Rode lijst

Er zijn nog steeds veel plekken waar je foie gras kunt kopen. Zowel in restaurants als bijvoorbeeld bij groothandels. 

Stuur jij een e-mail naar onderstaande bedrijven met het verzoek om de verkoop van foie gras te beëindigen?

Sligro
Makro
Hanos 

Steun onze campagne

Help jij ons om van deze campagne een succes te maken? Kies er dan voor om te doneren via onderstaande link. Met jouw bijdrage kunnen we meer materialen laten drukken, meer acties ondernemen en de campagne verder laten groeien. Namens de dieren: bedankt!
Steun de campagne
€ 0,00 / € 10.000,00
Ander bedrag:
apartmentpencilmap-markerbullhornthumbs-upchevron-downquestion-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram